החלפת מפרק ירך בגישה קדמית

החלפת מפרק ירך בגישה הקדמית - שיטה מתקדמת

החלפת מפרק ירך הוא הליך ניתוחי בו מוסר הסחוס הפגוע של עצמות הירך ומוחלף במפרק מלאכותי. ניתוח להחלפת מפרק הירך הינו אחד מהניתוחים האורתופדים הנפוצים והמוצלחים ביותר הקיימים, בישראל כיום מתבצעים כ 4000-5000 ניתוחים מדי שנה. לרוב המטופלים בעלי ההתוויה המתאימה הניתוח ישמר לפחות ל 15 שנים

מפרק ירך תקין נראה כעלי ומכתש. 

קצה עצם הירך הכדורית ((Femoral head נכנסת למכתש באגן הירכיים(Acetabulum)  ויחד הן יוצרות את מפרק הירך.

אנטומיית מפרק הירך בגישה אליו, בהשוואה למפרקים אחרים, מציבה אתגרים למנתח הזקוק לגישה בטוחה וכושר תמרון טוב, גם בשל המעטפת העבה המקיפה את הרקמות הרכות, עובייה של קופסית המפרק, העמדה המגבילה של ראש עצם  הירך בתוך המרחשתAcetabulum) ) והקרבה של מבנים עצביים וכלי דם.

 בשנים האחרונות התפתחו טכניקות משופרות עם מכשור ספציפי לחשיפת המפרק ומיצובו כמו טכניקת הגישה הקדמית עליה נפרט בהמשך. 

 בהנחה שהניתוח נעשה על ידי מנתח מנוסה הטכניקה תאפשר תקופת החלמה קצרה ונוחה יותר לעומת גישות ניתוחיות מסורתיות של הירך ועם פחות סיבוכים.

מי מועמד לניתוח?

הניתוח בד”כ מבוצע באנשים עם מחלה ניוונית מתקדמת של מפרק הירך הגורמת לנזק נרחב  למשטחים הסחוסיים שלו. הסיבה המובילה למצב זה היא דלקת מפרקים המוכרת בשם אוסטיאוארטריטיס (מכונה בשפה המקצועית אוסטיאוארטרוזיס)

הסיבות הידועות כמובילות לדלקת ושחיקת הסחוסים:

גיל מבוגר,  ככל שאדם מתבגר הסיכוי להופעת שחיקת סחוסים במפרקי הגוף עולה.

מחלה ראומטואידית

מפרק לא תקין מלידה, נקע של המפרק (DDH) וכד’

טראומה למפרק או שבר

נמק אווסקולרי של ראש הירך (AVN) כתוצאה מטראומה, שימוש בסטרואידים

מתי נמליץ לעבור ניתוח?

החמרה בכאבים, כאבים בלתי נסבלים שלא מגיבים לטיפול תרופתי

קושי בפעילות יומיומית, בהליכה וטיפוס מדרגות  וירידה באיכות החיים

מהי הגישה הניתוחית למפרק?

ניתן להחליף את מפרק הירך בגישות שונות, הגישות העיקריות הן: אחורית, צידית וקדמית לגישה הניתוחית הקדמית יתרונות בולטים על פני הגישות האחרות.

הגישה הקדמית למפרק הירך (DAA-Direct anterior approach) הינה גישה זעיר פולשנית שצוברת תאוצה בישראל ובעולם בשנים האחרונות, בשל היכולת של המנותחים לחזור לשגרה במהירות יחסית וללא הגבלות מיוחדות זמן קצר לאחר הניתוח, הסיבה לכך היא שבניתוחים המסורתיים בגישה האחורית ((Posterior approach והצידית ((Lateral approach נדרש ניתוק של שרירים וגידים על מנת להחליף את המפרק, בגישה הקדמית אין צורך בכך. בסוף ניתוח בגישה קדמית לאחר שהשתלים הוכנסו למקומם, יתקבל מפרק יציב יותר עם פחות טראומה לגוף ומעטפת שרירית שמורה. 

יתרון נוסף של הגישה טמון בעובדה שהניתוח מתבצע כשהחולה שוכב על גבו. שכיבה על הגב (בניגוד לשכיבה על הצד בגישות אחרות) מאפשרת למנתח לאמוד במהלך כל הניתוח את אורך הרגליים ובכך להפחית באופן משמעותי את הצורך במתן פתרונות עקב הבדלים באורך הרגליים לאחר הניתוח. 

ניתוח להחלפת מפרק ירך בגישה קדמית אורך כשעה וניתן לבצע גישה זו לכל מועמד הזקוק להחלפת מפרק ירך.

 

מיקום ואורך החתך הניתוחי

 בשכיבה פרקדן (על הגב) יתבצע חתך של כ 8-12 ס”מ בחלק הקדמי של הירך בחתך אורכי או חתך רוחבי הנקרא “ביקיני”. 

חתך ביקיני הוא חתך שמשתלב טוב יותר עם הקווי העור ולכן יתרפא בצורה “טבעית” יותר.

יתרונות הגישה הקדמית ביחס לגישות האחרות

  • ניתוח משמר רקמות, אין חיתוך או ניתוק של השרירים האוחזים את המפרק
  • גישה זעיר פולשנית, החתך הניתוחי קטן יותר 
  • פחות כאבים לאחר הניתוח
  • ההליך השיקומי וחזרה לפעילות מהירים יותר
  • ישנה פחות צליעה בתקופה שלאחר הניתוח  
  • המפרק יציב יותר ולכן  אין צורך בהגבלות מיוחדות כמו כרית בין הרגליים, ישיבה על כיסא נמוך, הגבהה לאסלה, נסיעה הביתה באמבולנס וכד’  
  • שליטה טובה יותר באורך הרגליים, הסבירות שייווצר חוסר  שוויון באורך הרגליים נמוך יותר בזכות העובדה שהמנותח שוכב על גבו ומדידת אורך הרגליים פשוטה, קלה ואמינה יותר.
  •  

השתלים

מבנה השתל המלאכותי מזכיר במידה רבה את המפרק הטבעי. ברוב הניתוחים נשתמש בשתלים ללא צמנט (דבק עצמות) השתלים בהם אנו משתמשים הם מהטובים מסוגם בעולם, הם בנויים מחלקים מתכתיים לרוב עשויים סגסוגת טיטניום אשר מוכנסים לתוך העצם ומהווים את המתווך בין העצם למשטח ההחלקה. החלק החיצוני של הטיטניום בנוי משכבה של נקבוביות קטנטנות או מצופה בחומר מיוחד המעודד צמיחת עצם. החלקים החיצוניים של השתל באים במגע עם העצם וכך מתאפשרת צמיחתה לתוך השתל והפיכתו לחלק בלתי נפרד ממנה. כששה שבועות מיום הניתוח השתל בד”כ יהיה אחוז ברובו לעצם.

 משטחי ההחלקה בנויים מראש קרמי כנגד פולימר מסוג פוליאתילן, ניתן במקרים מסוימים להשתמש בראש קרמי כנגד משטח ההחלקה המוכנס לספל (cup).

 

השלבים העיקריים בניתוח להחלפת מפרק הירך

  1. הסרת ראש הירך הכדורי השחוק
  2. הסרת הסחוס הפגוע והכנת שקע האגן ועצם הירך
  3. התקנת השתלים, את התושבת המתכתית או הספל ומשטח ההחלקה (A+B) מצמידים לשקע האגן ואת הגזע עם הראש (C+D) לתוך החלל שהוכן בעצם הירך.
  4. החזרת המפרק, בדיקת יציבות ותקינות ע”י הפעלה שלו בכל טווחי התנועה.
  5. סגירה של הרקמות הרכות והעור. ברוב המקרים העור ייסגר בתפר פנימי נמס ואין צורך להוריד סיכות במרפאה. 

החלפת מפרק הירך בגישה קדמית