כאבים בירך – כל מה שצריך לדעת
סיבות לכאב בירך:
שחיקת סחוסים (Arthritis) אחת מהסיבות השכיחות לכאבים בירך ולכאבים ברגלים בזמן מנוחה, נפוצה בעיקר בגיל המבוגר. בשחיקת סחוסים ישנה פגיעה ברקמת הסחוס המצפה את עצמות המפרק. הפגיעה בסחוס מחמירה עם השנים ובעקבותיה מתגבר הכאב והמוגבלות הגופנית.
בורסיטיס (Bursitis) זוהי דלקת של רקמה הנקראת בוסה. הבורסה בנויה כמעיין שק המכיל נוזל, היא נמצאת על פני חלק ממפרקי הגוף ומטרתה למנוע חיכוך בין העצם לרקמות הרכות שעליה בעת הפעלת המפרק. לעיתים ישנו גירוי דלקתי של הבורסה באזור מפרק הירך הגורם לכאב ומגבלה בהנעת המפרק.
דלקת גידית (Tendinitis) הגידים בנויים מרקמה קשיחה הנקראת רקמת חיבור ותפקידם לקשר בין שריר לעצם. לעיתים, כתוצאה מתנועות חוזרות ןנישנות מתלקחת תגובה דלקתית של הגיד שגורמת לכאב ורגישות באזור החיבור שלו לעצם ובהנעת המפרק.
נמק של העצם (Avascular Necrosis) מצב זה נגרם כתוצאה מבעיה באספקת הדם לאזור מסוים בעצם. תאי עצם שאינם מקבלים אספקת דם עוברים נמק ומוות ונספגים. בין הסיבות לנמק (AVN) של העצם ניתן למצוא חבלות לעצם, שברים, פריקה של ראש הירך, שימוש בסטרואידים.
שברים – בגיל המבוגר יש ירידה במסת העצם והיא עשויה להישבר בקלות יחסית עם נפילה. שברים תת ראשיים או שברי צוואר ירך נפוצים במבוגרים לאחר נפילה ויגרמו לכאב חריף וחוסר יכולת לדרוך על הרגל, במקרה כזה יש להתפנות באמבולנס לחדר מיון.
גידולים – יכולים להיות שפירים או ממאירים, ממקור ראשוני או משני (גרורה), – יכולים לגרום לכאב באזור הירך אך כאב כתוצאה מגידול במפרק הירך אינו שכיח.
כאבים בירך – כיצד מטפלים?
הטיפול בכאבים בירך הוא בהתאם לסיבה
בהתלקחות דלקתית מסיבות שונות ניתן בשלב ראשון לנסות את הטיפולים הבאים:
הפחתת פעילות גופנית למספר ימים.
קומפרסים קרים – הנחה של קומפרסים קרים על האזור הכואב, מספר פעמים ביום, למשך 15 דקות בכל פעם.
טיפול תרופתי – כולל משככי כאב לכאב בינוני כמו אקמול או אופטלגין ותרופות ממשפחת נוגדי הדלקת כגון אדוויל/נורופן (השימוש בהתאם לרגישות ומחלות הרקע). אם אין הטבה ניתן לפנות לרופא המטפל לקבלת מרשם למשככי כאב אחרים (זלדיאר/רוקסט וכד’) ונוגדי דלקת (אתופן/ארקוקסיה/סלקוקס/ברקסין וכד’).
טיפולים פיזיים כמו פיזיותרפיה/הידרותרפיה/אפוסתרפיה – יכולים לעזור בשיפור התנועתיות, חיזוק וגמישות המפרק והפחתת עומס על האזור המודלק.
טיפולים בשלבים מאוחרים יותר –
כאשר הכאב נמשך זמן רב והדלקת הופכת לממושכת ניתן לשקול טיפולים נוספים כגון:
טיפול בגלי קול לאזור הדלקת
הזרקות למפרק או הבורסה, ישנם חומרים שונים כולל סטרואידים (לבורסה או למפרק) וחומצה היאלורונית (למפרק) שניתן להזריק בהתאם לסיבת הכאב.
טיפולים ניתוחיים –
ניתן לטפל בשיטה זעיר פולשנית (ארתרוסקופיה) בדלקות כרוניות של הבורסה או קרעים ברקמות רכות ורקמת סחוס מסביב למפרק, ניתוחים אלו הם בד”כ בתחום מומחיות של רופא ספורט.
ניתוח לתיקון שבר – בד”כ ניתוח דחוף, בהתאם לסוג השבר, ניתן לתקן בעזרת מסמור, פלטה וברגים או להחליף את מפרק הירך באופן חלקי או מלא בשברים תת ראשיים.
ניתוח להחלפת מפרק ירך – בתהליך ממושך של שחיקת סחוסים (אוסטיאוארטריטיס) כאשר מוצו אפשרויות הטיפול השמרני ניתן לבצע ניתוח להחלפה של מפרק הירך הפגוע.
מניעה של פגיעה במפרק הירך
פעילות גופנית סדירה – ביצוע פעילות גופנית באופן קבוע, שמירה על גמישות הרקמות הרכות סביב המפרק (רצועות וגידים וכד’), שמירה על מסת השרירים וחיזוק שרירים תתרום ליציבות וחוזק של המפרק ותמנע או תעכב שחיקה ודלקות סביב המפרק.
שמירה על משקל גוף תקין – התייעצות עם דיאטנית, הקפדה על תזונה בריאה, עשירה בירקות וחלבון ודלת פחמימות ושמירה על משקל גוף תקין תסייע בבניית רקמת שריר ותתרום להפחתת עומס על המפרקים ופחות התלקחויות דלקתיות של הרקמות סביב המפרק.
שמירה על סביבה בטוחה בעת פעילות גופנית, ביצוע פעילות גופנית בהשגחת איש מקצוע ותוך שמירה על ערנות ומניעת תאונות בין אם הפעילות הגופנית נעשית בבית או בחוץ.
שמירה על סביבה בטוחה ממכשולים ומניעת נפילות בתוך הבית.
שימוש באמצעי עזר להליכה בהתאם למצב הרפואי ובהמלצת אורתופד.
פנייה לעזרה רפואית כאשר הטיפול הראשוני אינו עוזר בהקלה על הכאב או כשהכאב מחמיר עם הזמן למרות הטיפול.