שחיקת סחוס בברךשחיקת סחוסים היא אחת הבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר, ואנשים רבים צפויים לסבול ממנה במהלך חייהם. שחיקת סחוסים מופיעה במפרקים שונים בגופינו, ובעיקר במפרק הברך ובמפרק בירך. אז מהי בעצם שחיקת סחוסים? מהן הסיבות לתופעה? איך מאבחנים אותה ומהם הטיפולים? מוזמנים לקרוא במאמר שלפניכם.

מהו תפקיד הסחוסים בגופינו?

בגוף האדם ישנם מספר מפרקים – נקודות חיבור בין עצמות – שמאפשרים לנו תנועה. הם מעניקים גמישות לשלד הקשוח שבגופינו. בד”כ, המפרקים שלנו בנויים מקצה אחד של עצם מעוגל וקמור, כאשר השני קעור – כתמונת מראה. בקצה העצמות נמצא הסחוס – חומר מיוחד וגמיש שמצפה את קצות העצמות ומאפשר לתנועה להיות חלקה.

מדוע נשחקים הסחוסים?

שחיקת סחוסים היא תהליך טבעי שמתרחש אצל כמעט כל אחד ואחת, בקצב שונה, במפרקים השונים בגופינו. הסחוסים שלנו נשחקים כל העת, בשל העומס הרב המוטל עליהם, אך במקביל עוברים התחדשות. ככל שאנו מתבגרים קצבה של ההתחדשות מואט, וכמו כן הסחוס החדש שנוצר איכותי פחות. קצב השחיקה מושפע מגורמים רבים ובהם הגנטיקה האישית, מידת הפעילות הספורטיבית, מחלות רקע ועוד.

למה גורמת השחיקה?

השחיקה יוצרת מצב שבו העצמות מתחככות זו הזו, והדבר עלול לגרום לדלקתיות באזור ולכאב. כתוצאה אף נוצרים לעתים זיזי עצב שמסייעים לייצב את המפרק ולהקטין את התנועה, כשהדבר משווה למפרק מראה נפוח, וטווח התנועה שלו קטן. כתוצאה מהבעיה גם השרירים שמפעילים את המפרק עלולים להיחלש.

מי עלול לסבול במיוחד משחיקת סחוסים?

בגילאים המבוגרים, שחיקת סחוס במפרקים מהווה את אחת הסיבות הנפוצות ביותר לכאבים ומוגבלות. לעתים, בעיקר בשל פציעות או תאונות, השחיקה עלולה להיות משמעותית כבר בגילאים צעירים. בין הגורמים שתורמים לשחיקה ניתן למנות בין השאר עודף משקל (שמגביר את העומס על המפרקים), ופעילות ספורטיבית שיוצרת עומס (לדוגמה ריצה).

מהם הסימפטומים להם גורמת שחיקת סחוסים?

שחיקת סחוסים יכולה להוביל לבעיות רבות – כגון כאב בזמן הליכה, בקימה מישיבה לעמידה ואפילו בזמן השינה. הכאבים מופיעים בדרגות עוצמה שונות, ויכולים לפגוע בצורה משמעותית באיכות החיים של הסובלים מהם. תופעה מוכרת נוספת היא נוקשות, שמופיעה בדרך כלל לאחר השינה, ועוברת בחלוף זמן מה. כמו כן, לעתים הפרק גדל ונראה נפוח. בנוסף, לעתים, בזמן תנועה נשמעות ומורגשות חריקות. תופעות נוספות הן רגישות למגע ונטייה לדלקתיות באזור.

כיצד ניתן להפחית את הסכנה לשחיקת סחוסים ואת הכאבים?

פעילות גופנית מתונה יכולה לסייע בצמצום התופעה, וכך גם שמירה על משקל גוף תקין. כמו כן חשוב להקפיד על ישיבה בתנוחה מתאימה, הרמת חפצים כבדים נכונה, וביצוע הפסקות מנוחה לעובדים שמבצעים הרבה תנועות רפטיטיביות במהלך יום העבודה. בחירת נעליים מתאימות להליכה חשובה גם היא. כמו כן, ניתן להסתייע במקרים שבהם יש כאב, בתרגילי פיזיותרפיה, חימום וקירור האזור, הידרותרפיה. לעתים, במקרים של כאב חריף, מומלץ לעשות שימוש בתרופות נגד כאבים, ותרופות אנטי דלקתיות.

כיצד מאבחנים שחיקת סחוסים?

האבחון נעשה על ידי הרופא המטפל באמצעות תיאור הסימפטומים של המטופל, בדיקתו ושימוש בצילומים שונים של האזור הפגוע ובכך בדיקה של אותה בעיה – שחיקת סחוס בברך.

מתי מומלץ לעבור ניתוח?

במקרים בהם איכות החיים נפגעת בצורה משמעותית, ניתן לבצע ניתוח להחלפת המפרק – כיום, בזכות השיפורים בטכנולוגיה ובידע ברפואי, מדובר בפרוצדורה שאחוזי ההצלחה שלה גבוהים והסיכון נמוך מאוד, ובמהלכה מוסרים חלקי הסחוס הפגוע ומוחלפים בחלקים מלאכותיים. לעתים, ניתן לבצע החלפה חלקית, חשוב להזכיר שתהליך שכזה צריך להיעשות ע”י אורטופד מומחה.