ניתוח החלפת מפרק ירך

מפרק הירך הוא אחד מהמפרקים הגדולים והחשובים בגוף, צורתו מכתש ועלי, המכתש שנקרא גם אצטבולום נמצא בעצם האגן, העלי הוא הסיומת הכדורית של עצם הירך.

שני החלקים המרכיבים את מפרק הירך מצופים ברקמה לבנה וחלקה הנקראת סחוס. תפקיד הסחוס הוא לאפשר תנועה קלה , חלקה והרמונית של המפרק. רקמה דקה שנקראת ממברנה סינוביאלית עוטפת את המפרק, במפרק בריא מופרש נוזל סינוביאלי מהממברנה, הנוזל מסכך את הסחוס ומאפשר תנועה ללא חיכוך בין חלקי המפרק.

רקמה שנקראת קפסולה מחברת את עצמות המפרק ושומרת על יציבותו

הניתוח המוצלח ראשון להחלפת מפרק הירך בוצע ב 1960 ע”י סר ג’ון צ’רנלי ומאז הניתוח הפך לאחד המוצלחים באורטופדיה בפרט וברפואה בכלל, גם בזכות שיפורים טכנולוגיים באיכות ומבנה השתלים וגם בזכות גישה ניתוחית שונה.

ניתוח החלפת מפרק ירך

הסיבה השכיחה ביותר לכאב במפרק הירך בגיל המבוגר היא ארטריטיס, ישנם שלושה סוגים עיקריים של ארטריטיס : ראומטואיד ארטריטיס, אוסטאוארטריטיס, ארטריטיס טראומטית.

אוסטאוארטריטיס – בדרך כלל קשורה לגיל  מבוגר (מעל 50) עם היסטוריה משפחתית. הסחוס המצפה את העצמות נשחק והעצמות מתחכחות אחת כנגד השניה וגורמות לכאב ונוקשות של המפרק. לעיתים המחלה מתפתחת או מואצת כתוצאה מהתפתחות לא תקינה של המפרק בילדות.

ראומטואיד ארטריטיס – זוהי מחלה אוטואימיונית בה הרקמה הסינוביאלת נעשית מודלקת ומתעבה, הדלקת הכרונית גורמת לכאב ונוקשות של המפרק.

ארטריטיס טראומטית – יכולה להגרם בעקבות טראומה או שבר במפרק.

נמק אוסקולרי של ראש הירך ( AVN) – יכול להגרם מפציעה בירך כמו פריקה או שבר אשר מפריע לזרימת דם תקינה לראש הירך, נקרא גם אוסטאו נקרוזיס (Avascular Necrosis) התופעה יכולה לגרום לקריסה של ראש הירך ונזק לסחוסים. ישנן מחלות שיכולות לגרום לנמק אוסקולרי של ראש הירך.

מחלות ילדות במפרק הירך – ישנם ילדים הסובלים מבעיות במפרק הירך מלידה (למשל DDH) ולמרות שקיבלו טיפול והבעיה נפתרה יש סיכוי שתתפתח אוסטאוארטריטיס במפרק הפגוע בעתיד, הסיבה שזה קורה היא התפתחות לקויה של המפרק ופגיעה במשטחים הסחוסיים שלו.

ניתוח מפרק הירך – מהו התהליך?

בישראל בממוצע מתבצעים מדי שנה כ-4,000 ניתוחים להחלפת מפרק הירך. הניתוח נחשב כפיתרון אקפטיבי ויעיל ונעשה בהרדמה כללית או אזורית לפי החלטה של המנותח והרופא המרדים. במהלך הניתוח המפרק השחוק מוחלף במפרק מלאכותי.

ההחלטה לבצע ניתוח להחלפת מפרק ירך מורכבת ומערבת גורמים שונים כמו החולה, משפחה, רופא משפחה ורופא מנתח 

בשלב ראשון מוצא ראש הירך נכנס שתל (גזע ) עשוי סגסוגת טיטניום לתעלה במרכז עצם הירך, השתל מקובע לעצם בשיטה של הצמדה או בעזרת דבק עצמות. על השתל מולבש ראש טיטניום המחליף את ראש הירך שהוצא. הסחוס הפגוע במכתש האגן מוצא ומוכנס במקומו שתל טיטניום הנצמד לעצם המכתש ומקובע לעיתים באמצעות בורג או דבק עצמות. לתוך הספל שהוכנס למכתש האגן מכניסים כוסית נוספת מקרמיקה או פוליאתילן, הכוסית וראש הירך מייצרים בינהם את תנועת המפרק.

למי מיועד הניתוח?

הניתוח מיועד לכל אדם שסובל משחיקת סחוסים עם כאב, מגבלה גופנית וירידה משמעותית באיכות החיים.ההחלטה לבצע את הניתוח אינה מושפעת מגיל החולה או משקל הגוף שלו. רוב החולים שמחליפים מפרק ירך הם בין הגילאים 50-80 אך ההחלטה על ניתוח נעשית לכל חולה באופן אישי. ניתוח החלפת מפרק ירך מבוצע בהצלחה בגיל צעיר מאד וגם מבוגר.

הסימנים שיכולים להעיד על הצורך בהחלפת מפרק ירך:

כאב בירך שמגביל את פעילויות היומיום כמו הליכה או עליה וירידה במדרגות

כאב בירך שנמשך בזמן מנוחה ביום או בלילה

נוקשות של המפרק שמגבילה את היכולת לנוע או להרים רגל

כאשר אין הטבה משמעותית לאחר טיפול שמרני ותרופתי.

היתרונות בניתוח מפרק הירך בגישה הקדמית

  • איזון כאב מוצלח.
  • תהליכי שיקום מהירים ואפקטיבים.
  • פחות סיבוכים לאחר ניתוח.
  • פחות מגבלות לאחר ניתוח.

מרגישים כאבים בלתי נסבלים באיזור הירך? מתקשים ללכת ולעלות במדרגות? בחירה ברופא אורטופד, מומחה לניתוחי מפרק ירך  היא בחירה שצריכה לקחת בחשבון משתנים רבים כגון: ותק הרופא, כמות הניתוחים שביצע, אחוזי ההצלחה שלו , האמינות שהוא משדר והכימיה שנוצרת בינו לבין המטופל

ניתוח החלפת מפרק ירך יכול להחזיר לך חיי יומיום שגרתיים ונטולי מגבלות .

בדיוק כמו מיתוג עסקי מוצלח בשיטה יעילה ומנצחת.