טיפול בכאבי ברכיים

תפקידו העיקרי של מפרק הברך הוא לכופף, ליישר ולשאת, יחד עם הקרסוליים והירכיים, את משקל הגוף. מפרק הברך מורכב ובעל טווח פעולה רחב ויכולת להתפתל ולהסתובב בכיוונים רבים ואינו מוגבל רק לתנועה של ציר (אחורה וקדימה) . על מנת לבצע את כל הפעולות הללו ולתמוך בגוף כולו תוך כדי כך, הברך כוללת מספר מבנים מורכבים כולל עצמות, רצועות, גידים וסחוס.

עם השינוי באורח החיים בעשורים האחרונים והנטיה של אנשים כיום להיות יותר פעילים גופנית בגילאים המבוגרים, אנו רואים עליה גם בכאבים שמקורם במערכת השלד והשרירים. כאבי ברכיים הם מהסיבות הגופניות השכיחות ביותר בין כאבי השלד שמביאות אנשים לבקר אצל הרופא המטפל שלהם. טיפול בכאבי ברכיים תלוי במגוון משתנים ודורש בתחילה אבחון באמצעות בדיקה וייעוץ של  רופא אורתופד , ובדיקות עזר והדמייה על מנת לספק את הטיפול המתאים לבעיה.

למה כל כך הרבה אנשים סובלים מכאבי ברכיים?

כדי לשמור על גוף בריא, חשוב להיות פעילים   ולבצע פעילות גופנית על בסיס קבוע. לפעמים פציעות הנגרמות כתוצאה מפעילות גופנית לא מבוקרת או תאונות ספורט יכולות להביא לפגיעה ברקמות רכות וסחוס בברכיים ולכאבים, בנוסף, אנשים רבים אינם שומרים על אורח חיים  בריא וסובלים מעודף משקל  המייצר עומס רב על הברכיים וגורם בחלק מהאנשים עם הזמן לפגיעה ברקמות רכות בברך ושחיקת סחוס. גם אנשים פעילים ובעלי משקל תקין יכולים לסבול  משחיקת סחוס במפרקי הברכיים בגלל תורשה משפחתית.

כמה מבעיות הברכיים השכיחות ביותר הן קרעים בסחוס שנקרא סהרון (מניסקוס) שנמצא בין עצם הירך לעצם השוק , דלקת בגידים ו”ברך אצנים”, שחיקת סחוסים (אוסטיאוארטריטיס) של הגיל המבוגר, קרעים ברצועות – הצולבת הקדמית והאחורית ונמק של העצם בגלל פגיעה באספקת הדם. אם אתם סובלים מפגיעה ישנה בברך, הכאב עלול להתלקח מדי פעם או לחליפין להפוך לכרוני (לגרום לסבל על בסיס קבוע) עם פגיעה בלתי הפיכה בסחוסי הברך וירידה משמעותית באיכות החיים.

אבחון הסיבה  לכאב בברך- הצעד הראשון לריפוי

החלק החשוב ביותר בבחירת שיטת טיפול בכאבי ברכיים הוא קודם לאבחן את מקור הבעיה. כאשר תגיעו לבדיקה לצורך טיפול בכאבי ברכיים, האורתופד ישאל מספר רב של שאלות כדי להבין את טיב הכאב:

הרופא גם ירצה לדעת פרטי רקע נוספים:

בדיקה גופנית

סביר שהרופא האורתופד ירצה לבדוק את הברך ולכן, במידת האפשר, לבשו מכנסיים קצרים לפגישה.

הרופא יבדוק את הברך בבדיקה ידנית כדי לאתר עיוותים או דלקות.

בנוסף, הרופא עשוי לבצע מספר תמרונים (תנועות) של הברך על מנת לבדוק את התפקוד של הרצועות, הגידים והמניסקוס ולהעריך את תקינות כל אחד מהם.

צילומי רנטגן, סריקות CT ובדיקות אחרות

בהתאם להיסטוריה הספציפית שלך, הרופא עשוי להפנות אותך לבצע בדיקות הדמייה שיעזרו בקבלת אבחנה:

צילום רנטגן

 בצילומי רנטגן ניתן לאבחן שברים (עצמות שבורות) וכן ניתן לראות דלקות פרקים, שחיקת סחוסים וחללי מפרקים גדולים או קטנים באופן חריג.

CT

לעיתים רחוקות, הרופא עשוי להפנות לבדיקת CT (צילום רנטגן תלת מימדי) של הברך כדי לקבל תמונה מדויקת של עצמות המפרק במקרים של שבר, תהליך תופס מקום (גידול) או עיוות של העצם.

MRI

הדמיית בתהודה מגנטית (MRI) משתמשת במגנטים גדולים כדי ליצור תמונה תלת מימדית של הברך.

בניגוד לסריקות רנטגן, הדמיית MRI היא לא המתאימה ביותר לעצמות ושברים אלא לרקמות רכות כולל סחוסים רצועות וגידים. MRI משמש למציאת מקור הבעיה כאשר יש חשש לקרע ברצועה, מניסקוס, שריר או נמק כתוצאה מפגיעה באספקת הדם לברך.

ישנן בדיקות רבות נוספות שניתן לבצע כדי לתמוך באבחנה. לאחר שאובחן מקור הבעיה, הרופא יתאים לכם טיפול בכאבי הברכיים בהתאם בעיה ממנה אתם סובלים. ייתכן והטיפול יהיה שמרני ויכלול תרגילים פיזיותרפיים, תרופות, או זריקות, אולם ייתכן גם שהטיפול המתאים הוא ניתוחי כמו תפירת מניסקוס, שחזור רצועה או אפילו החלפת מפרק ברך. הטיפול בכאבי הברך יותאם לחומרת הכאב ורמת המגבלה הגופנית ממנה אתם סובלים.

ראו עוד: החלפת מפרק ברך | ד”ר ירון בר זיו | החלפת מפרק ירך | מומחה ברכיים | אורטופד | החלפת מפרק ירך גישה קדמית  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *